NASIL YOLA ÇIKTIK?
Doğan Grubu’nun geleneğinde ‘topluma karşı sorumluluk’ duygusu her zaman en üst seviyede yer almıştır. Kuruluşundan bu yana sosyal sorumluluk bilinci ile hareket etmiş ve bu doğrultuda insana dokunan başarılı projeler yürütmüştür… Doğan Gazetecilik tarafından başlatılan ve sonsuz destekle devam eden Baba Beni Okula Gönder Kampanyası için de aynı duygularla yola çıkıldı.
Uzun bir dönem ülkemizde yaşanan önemli sorunları ve bu sorunlar karşısında neler yapabileceğimizi araştırdık. Günlük yaşamımızda ara sıra hissettiğimiz ama uçurumun ne denli yüksek olduğunu hiç fark etmediğimiz kadın & erkek eşitliğindeki büyük dengesizlik ilk kez bu derece yüzümüze çarptı… Özellikle de doğu bölgelerimizde… Biz kadınlarımız için çalışmalıydık; eğitimleri için, sosyal hayata dahil olabilmeleri için, güçlü birer birey olarak yaşamda dimdik ayakta durabilmeleri için…
2005 yılında Baba Beni Okula Gönder Kampanyası’na start verdik. En büyük sorun kız çocuklarımızın eğitimindeki sürdürülebilirlikti. Kesinti henüz ilköğretim seviyesinde başlıyordu, eğitim hayatına devam etme sıkıntısı yaşanıyordu. Resmi istatistiklere göre okula devam edemeyen 650 bin kız çocuğu… Yitip giden çok zaman vardı ama artık kaybedecek tek bir dakika bile olmamalıydı.
En hızlı şekilde araştırma ve hazırlık sürecine girdik. Hiç okula gitmeyen kızlarımızın oranı erkek çocuklarımıza nazaran oldukça fazlaydı. Bunun öncelikli nedenleri neler olabilir, en ince detayına kadar masaya yatırdık. Eğitim konusunda çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelerek sebeplerini inceledik, çözüm yolları geliştirmeye çalıştık. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan, mülki idare amirlerinden bilgi aldık. Tüm bu görüşme ve titiz çalışmalarımızın sonucunda kız çocuklarımızın en ivedi şekilde eğitim hayatına dahil olabilmesi için yapılabilecekleri 3 ana başlıkta topladık:
- Maddi Destek Çalışmaları: Ailelerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle kız çocuklarını okula gönderemediğini, ayrıca bazı küçük köylerde hiç okul olmadığını ve ailelerin kızlarını uzak köylere okula göndermediğini gördük. Ortaöğretim döneminde ise ilçe merkezine giderek okuması gereken kızların barınma olanağının olmaması nedeniyle eğitimlerine devam edemediğini öğrendik.
- Toplumsal bilinci geliştirme çalışmaları: Toplumsal eğilimlerden kaynaklanan nedenlerle kızların okula gönderilmediğini fark ettik.
- Kızların sosyal yaşamına katkıda bulunacak çalışmalar: Eğitimlerine devam eden kızlarımızın sosyal hayatta da olmaları gerektiğini, daha donanımlı yetişmeleri için geliştirebileceğimiz farklı projeler olabileceğini düşündük. Yapabileceklerimiz için heyecanlandık.
NELER YAPTIK?
23 Nisan 2005 tarihinde başlattığımız kampanyamız kapsamında bugüne kadar 10.524 kız çocuğumuza eğitim bursu sağladık, 33 kız öğrenci yurdu tamamladık, 1 ilköğretim okulu ve 11 köy okulu yaptık, çeşitli eğitimler ve sosyal faaliyetler gerçekleştirdik. Şimdiye kadar 300 bini aşkın bağışçının sağladığı destek 40 milyon TL’nin üzerine çıktı. Sağlanan bu desteğin 5 milyon TL’lik kısmı Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Gazetecilik tarafından gerçekleştirildi. Aydın Doğan Vakfı, Erzurum ve Gümüşhane’de toplam 5 kız öğrenci yurdunun yapımını üstlendi. Doğan Gazetecilik ise Kars Sarıkamış ve Mardin’de iki kız öğrenci yurdu yaptırdı.
EĞİTİM BURSU: Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığıyla yürüttüğümüz kampanyamızda şimdiye kadar 10 bin 524 kız çocuğuna eğitim hayatları süresince (ortalama 3,4 yıl) eğitim bursu sağlanmıştır.
KIZ ÖĞRENCİ YURTLARI: Baba Beni Okula Gönder kapsamında şimdiye kadar 33 kız öğrenci yurdu tamamlanmıştır. Halen bu yurtlarda 3 bin 500 civarında kızımız barınmaya devam etmektedirler.
KÖY OKULLARI: Baba Beni Okula Gönder kapsamında 11 köy okulu ve 1 ilköğretim okulu yaptırılmıştır.
DİĞER ETKİNLİKLER: Baba Beni Okula Gönder kapsamında sadece maddi yatırımlar gerçekleştirmedik, pek çok eğitimin yanı sıra faydalı sosyal faaliyetler de hayata geçirdik.
- Anne Baba Eğitimleri: AÇEV’le işbirliği içinde 5 ilde yaklaşık 500 anne babaya “Çocuğum ve Ben” semineri verildi.
- 81 YİBO ve PİO yöneticisine Özel Okullar Birliği Derneğiyle birlikte 2 günlük özel bir yatıl okul yönetimi semineri verildi.
- Türkiye Aile Sağlığı ve Planlama Vakfı ile birlikte yurtlarda kalan kız öğrencilerimize ve yurtlardan sorumlu öğretmenlere “Ergenlik Dönemi ve Hijyen” eğitimi verildi.
- Kampanyamız kapsamında yaptırılan tüm yurtların sorumlu müdürlerine ve öğretmenlerine, Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde 2006 yılından itibaren her yıl konunun uzmanı öğretim elemanları tarafından özel eğitimler verildi. İstanbul’da gerçekleşen ve 5 gün süren eğitim seminerleri için özel sunumlar hazırlandı.
- Baba Beni Okula Gönder kapsamında burs alan ve yaptırılan yurtlarda kalan öğrenciler arasında beş yıl resim, şiir ve kompozisyon yarışması düzenlendi. Dereceye giren öğrenciler İstanbul’da düzenlenen ödül töreninde ağırlandı.
- Sabancı ve Işık Üniversiteleriyle işbirliği yapılarak üniversite öğrencilerinin Kars Merkez, Sarıkamış ve Mardin Merkez’de bulunan kız yurtlarına iki haftada bir ziyarete gitmeleri sağlandı. Yapılan ziyaretlerde öncelikle öğrencilerin ilgi alanları belirlendi ve bu doğrultuda derslerine destek verildi.
- Kamil Koç Otobüsleri kampanyamız kapsamında yaptırılan 12 kız öğrenci yurdunun sosyal odalarını bilgisayar, müzik ve resim araçlarıyla donattılar.
- Tüm kız öğrenci yurtlarımıza kütüphaneleri için kitap gönderildi. Köy okullarından bize talepte bulunan okullara kitap dağıtımı gerçekleştirildi. Toplam 19.000 kitap dağıtıldı.
- Sunexpress firması işbirliğiyle Kars Sarıkamış ve Erzurum Merkez’de yer alan yurtların son sınıf öğrencilerine 3 günlük bir İzmir gezisi düzenlendi.
- Eczacıbaşı işbirliğiyle Muş Bulanık’ta yer alan kız öğrenci yurdunda kalan kız öğrencilere 4 günlük bir İstanbul gezisi düzenlendi.
- Eczacıbaşı İpek Kağıt işbirliğiyle yurtlarımızda kalan öğrencilerimize “Bedenimiz ve Sağlığımız” konulu eğitim verildi.
- Tüm kız öğrenci yurtlarımıza öğrenciler ve kütüphaneler için Doğan Gazetecilik tarafından bağışlanan 39 bin 125 adet kitabın dağıtımı yapıldı. Yurtlarımızda barınan tüm kız öğrencilerimize Park Bravo tarafından bağışlanan kıyafetlerin (kişi başına 5’er parça mont, pantolon, kazak vb.) dağıtımı yapıldı.
- KAGİDER işbirliğiyle yürütülen bir AB projesi kapsamında Kars’ta bulunan 3 yurdumuzdaki öğrencilere çeşitli mesleki eğitimler ve bilgisayar eğitimleri verildi. Rol model toplantıları yapıldı. 3 yurtta bilgisayar laboratuarı kuruldu. Proje bir yıl içinde tamamlandı.
- Ünlü sanatçılar, Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın yönlendirmeleriyle Doğan Medya Center’da resim atölyesine katıldılar, yaptıkları eserleri düzenlenecek müzayede satılması amacıyla kampanyamıza bağışladılar. Ayrıca ülkemizin önde gelen ressamları bu müzayedeye eserlerini bağışladılar. Mart 2010’da yapılan müzayede de elde edilen gelir ile 3 yurdumuzun yapımı tamamlandı.
- Çağan Irmak öncülüğünde ülkemizin ünlü yönetmenleri “kız çocuğu ve eğitim” temalı fotoğraflar çekti ve bunlar düzenlenen sergide satışa sunuldu. Sergiden elde edilen gelir kız öğrencilerimize burs vermek için kullanıldı.
- İşadamı Sadettin Saran’ın bağışlarıyla, Ağrı Doğubeyazıd’da bulunan kız öğrenci yurdumuzun yanına kapalı spor salonu inşa edildi, açılışı yapıldı.
- Baba Beni Okula Gönder kapsamında yaptırılan kız öğrenci yurtlarından en başarılı üçer öğrenci, yanlarında öğretmenleriyle birlikte 2009 yılından bu yana her yıl İstanbul’da bir hafta süreyle misafir edildi. Aydın Doğan Vakfı tarafından ağırlanan öğrenci ve öğretmenler aynı zamanda ödüllendirildi.
NELER YAPIYORUZ?
Baba Beni Okula Gönder’in başladığı 2005 yılından bugüne geldiğimizde yaptığımız çalışmaların sonuç verdiğini görmek bizi mutlu ediyor. Elbette bu değişimde kız çocuklarının eğitimi için farklı kuruluşların yürüttüğü projelerin de (Haydi Kızlar Okula, Baba Beni Okula Gönder, Kardelenler vb.) önemini yadsıyamayız.
İlköğretim okullarına baktığımızda kız & erkek öğrenci oranının birbirine çok yakın seviyelere geldiğini ve hatta eşit olduğunu söyleyebiliriz. Şimdi yeni hedeflerimiz var. Erkek & kız öğrenci sayısını eşitlemenin ötesinde kaliteli eğitim ve sonrası için de ekstra çaba sarf etmek... Aydın Doğan Vakfı aracılığıyla uygulamaya aldığımız Yurtta Yaşam Modeli de bu hedefle yürüteceğimiz ilk projemiz.
Baba Beni Okula Gönder kapsamında yapılan kız öğrenci yurtlarımızda ağırlıklı olarak ortaöğrenim seviyesinde eğitim gören kızlarımız ikamet ediyor. 14-18 yaş grubundaki kız öğrenciler için koşullar genellikle birbirine benziyor. Bölgesel olarak farklılıklar görünmesine rağmen okul-yurt arasında geçen bir yaşamları var. Kız öğrenci yurtlarında maalesef kendilerini geliştirebilecekleri, hobi edinebilecekleri veya sosyalleşebilecekleri çok kısıtlı alanlar bulunuyor ya da hiç bulunmuyor. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi ve Boğaziçi Üniversitesi Psikolojik Araştırmalar Merkezi (BÜPAM) aracılığıyla iki aşamalı yürüttüğümüz ihtiyaç analizi çalışması da bu sonuçları bilimsel olarak destekliyor.
Baba Beni Okula Gönder olarak Aydın Doğan Vakfı önderliğinde gerçekleştirdiğimiz çalışma kapsamında kız çocuklarının yurtta geçirdikleri zamanı mümkün olduğunca verimli kullanmalarını sağlayabilecek bir model oluşturmayı hedefliyoruz. Tüm model BÜPAM tarafından yürütülen ihtiyaç analizinden çıkan sonuçlara dayanıyor. Öğrencinin merkezinde olacağı bu modelde öğretmen, yönetici ve aileler için de eğitimler/work shoplar yapılmasını hedefliyoruz. İhtiyaç analizinde çıkan sonuçlara göre, her sınıfa özel (9,10, 11 ve 12. Sınıflar) yıllık programların hazırlanması ve uygulanması modelimizi oluşturacak.
Bu modelin sadece kızlara yönelik eğitimlerden ibaret olmamasını, çeşitli hobi faaliyetleri, rol model çalışmaları, mesleki rehberlik, kişisel bakım veya sosyal sorumluluk çalışmaları vb. etkinlikleri de içermesini düşünüyoruz. “Yurtta Yaşam Modeli”nde ihtiyaç analizi sonucunda çıkan ihtiyaçlar/etkinlikler vb. konusunda mevcut STK’ların mevcut programlarından da faydalanmak istiyoruz. Yeni bir takım eğitimler, faaliyet modelleri hazırlanması da söz konusu olabilecektir. Ancak mümkün olduğunca mevcut STK’larla işbirliği yapılmasını da hedefliyoruz. Tüm süreci gerçekleştirirken Milli Eğitim Bakanlığı ile işbirliği içinde ilerliyoruz.
YURTTA YAŞAM MODELİNİN HEDEFİ:
Artık okula giden kız çocuklarının yaratıcılıklarını, özgüvenlerini, kendilerini ifade etme biçimlerini artırmak, kendi ayakları üzerinde durabilen, güçlü, hayal kurabilen çocuklar olmalarını sağlamak için çalışıyoruz.
Kızlarımızın güçlenmesi, cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesi için zihinsel bir dönüşüm gerekli. Biz kızlarımızın eğitim yoluyla güçlendirilmesi için çalışıyoruz. Okumak isteyip, karşısına çıkan engelleri nasıl aşacağını bilemeyen kızlarımız, biz buradayız. Yola devam ediyoruz.
OKUYAN KIZLAR, AYDINLIK YARINLAR İÇİN…