Content Page

AÇILIŞLAR

Baba Beni Okula Gönder Seferberliği, hayata geçirdiği yurt ve okul projeleriyle daha çok sayıda kız öğrenciye ulaşmanın gururunu yaşıyor.



YURT AÇILIŞLARI

Baba Beni Okula Gönder seferberliği çerçevesinde Limak Holding tarafından Siirt’in Kurtalan ilçesinde yaptırılan 100 kişilik kız ÖĞRENCİ yurdu, 9 Ekim 2005’te Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in de katıldığı törenle hizmete açıldı. 700 bin TL’ye mal olan kız yurdu, 1.000 metrekarelik alana 4 kat olarak inşa edildi.

Sarıkamış Kız Öğrenci Yurdu’nun açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, yazarlar Meral Tamer ve Abbas Güçlü ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan katıldı. Törende konuşan Çelik, Milliyet Gazetesi’nin 3,5 ay gibi bir sürede kız öğrencilerin rahatlıkla öğrenim göreceği sıcak bir yuvayı tamamladığını belirterek “Baba Beni Okula Gönder” gibi projelerin kız çocuklarının okula kazandırılmasında önemli etkisi olduğunu vurguladı. Kars Valisi Nevzat Turhan da “Milliyet Gazetesi’nin ve Hanzade Doğan’ın önderliğinde ülke genelinde yürütülen bu hareket, bir hizmeti belli bir bölgeye götürmekten öte, sivil toplum hareketiyle eğitimde hayırseverlik ve yardımseverlik anlayışını yaymanın çok önemli unsuru olmuştur” ifadesini kullandı. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin de, ülke genelinde 17 kız yurdunun yapımına başlandığını, bunlardan 9’unun tamamlandığını, kampanya ile Milli Eğitim’e yaklaşık 20 milyon TL’lik katkı sağladıklarını söyledi. Kars’taki törende konuşan Hanzade Doğan, yoksulluktan kurtulmak için iki temel adım bulunduğunu ifade ederek, bunların herkese temel eğitim vermek ve her alanda cinsiyet ayrımının önüne geçmek olduğunu söyledi. Türkiye’de bugün hâlâ sekiz kızdan birinin okula gidemediğine dikkat çeken Doğan, “Ben bunu içime sindiremiyorum. Hiçbir Türk vatandaşının da bunu içine sindirememesi lazım.” dedi. Törende konuşmalardan önce yakında çıkaracağı maxi single’ın gelirini “Baba Beni Okula Gönder” seferberliğine bağışlayan Emre Altuğ küçük bir konser verdi. Kanal D’de yayımlanan, Abbas Güçlü’nün sunduğu Genç Bakış programına katılarak, Hanzade Doğan’dan Sarıkamış’a kız yurdu isteyen lise öğrencisi Neşe Alkaya, Milliyet ve Hanzade Doğan’a teşekkür etti. Neşe, Hanzade Doğan’a bir teşekkür mektubu da verdi.

Ağrı’nın Hamur ilçesinde de Milliyet, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Hamur Belediyesi’nin işbirliğiyle yaptırılan kız yurdu hizmete açıldı. Törende konuşan Hamur Belediye Başkanı İsmet Aslan, “Bizi yetim bırakmayın” dedi. ÇYDD Başkanı Prof. Türkan Saylan da kampanyaya katkıda bulunan isimsiz kahramanlara teşekkür etti ve “Bu kız yurdunda okuyanları yarın vali, kaymakam, öğretmen, polis olarak görmekten çok mutlu olacağım.” diye konuştu. Erzincan, Bayburt, Gümüşhane ve Tunceli’deki okulların bilgisayar ihtiyacının Aydın Doğan Vakfı tarafından karşılanacağını söyleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Hanzade Doğan, Türkan Saylan ve Vali Yusuf Yavaşcan daha sonra birlikte kurdeleyi keserek kız yurdunu gezdi.

Osmaniye Mareşal Fevzi Çakmak Mahallesi’ndeki Kız Yurdu’nun açılış törenine Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan, Milliyet Adana Temsilcisi Muzaffer Bal ve Baba Beni Okula Gönder Proje Koordinatörü Nilgün Yorgancılar da katıldı. Törende konuşan Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, “Türkiye’de eğitim imkânından yararlanmayan tek çocuk kalmayıncaya dek sürecek kampanyalara verilen desteğin çığ gibi büyüdüğünü görüyoruz. Devlet, sivil toplum örgütleri, özel sektör, medya, aydınlar, sanatçılar ve her kesimden vatandaşın aynı hedefe kilitlendiği bu süreç hem kızlarımızın hayatını, hem de Türkiye’nin çehresini değiştiriyor.” dedi. 2.300 metrekare kullanım alanına sahip. 21 odası bulunan yurt 250 kişi kapasitelidir. Dokuz büyüklüğünde depreme dayanıklı, merkezi ısıtma sistemli yurtta yemekhane, revir ve çamaşırhanenin yanı sıra her odada banyo bulunuyor. 65 öğrencinin yerleştirildiği yurt, 850 bin TL’ye mâl oldu. Bunun 483 bin TL’si il genelindeki memurların maaşlarını ödemek kaydıyla bankaların verdiği promosyondan karşılandı. 367 bin TL’si İl Özel İdaresi bütçesinden ayrıldı. Yurdun tefrişini MEB gerçekleştirdi. Milliyet çocuklara giyecek hediye ederken, Polaris 150 öğrenciye bot armağan etti.

Açılış törenine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Yayın Danışmanı Nurcan Akad, İcra Kurulu Üyeleri Tijen Mergen ve Bilen Böke, yazar Abbas Güçlü ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan katıldı. Sedat Ergin kampanya kapsamında 7,5 ayda 20 milyon TL’lik kaynak yaratıldığını, taahhüt edilen 17 yurttan 8’inin açıldığını ve 3.600 kız öğrenciye burs sağlandığını kaydetti. Milliyet’in okula gidemeyen kız çocuğu olduğu sürece bu sorunun üzerinde duracağını ve bu bilinci canlı tutmaya devam edeceğini vurgulayan Ergin, “Bu yurt bizim Türkiye’ye olan inancımız, güvenimiz ve sevgimizin bir ifadesidir.” dedi. Vali Temel Koçaklar da katkıları nedeniyle Milliyet’e, Ergin’e ve Saylan’a teşekkür ve şükranlarını sundu. Konuşmaların ardından Bakan Çelik, kampanya çerçevesinde yaptığı katkılar nedeniyle Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan’a iletilmek üzere “takdir belgesi”ni Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin’e verdi. Çelik, “Her ne kadar bu kampanya babalara bir talimat içeriyor olsa da bu kampanyanın bir de anası var, o da Hanzade Doğan’dır.” diye konuştu. Mardin merkezde eski gümrük binasından dönüştürülerek 350 bin TL’ye tamamlanan Milliyet Gazetesi Mardin Kız Yurdu, 88 öğrenciye sıcak bir yuva olacak. 500 m2’lik alan üzerine zeminle birlikte üç kat olarak yenilenen binada yemekhane, dinlenme ve etüt salonları, çamaşırhane, revir gibi bölümler yer alıyor.

Kars, Tokat, Muş, Iğdır ve Ağrı’da açılan yurtlarla kız öğrenciler eğitimlerine devam ederken barınma olanağı buluyorlar.

Kars’ta Sabancı Vakfı tarafından yaptırılan 200 kişilik Sabancı Kız Öğrenci Yurdu, törenle hizmete açıldı. Kars Valisi Nevzat Turhan Türkiye’de son yıllarda özellikle hayırseverlerin eğitime katkı sağlamasının kendilerini çok memnun ettiğini ifade etti. Daha sonra Vali Turhan, Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necati Kaya, 200 kişilik yurdun açılışını yaptı.

Niksar’da yaptırılan 100 kişilik Çağdaş Yaşam Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu hizmete girdi. Açılış törenine Tokat Valisi Erdoğan Gürbüz, eşi Ayşe Filiz Gürbüz, Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan da katıldı. Törende konuşan Mergen, Türkiye’nin kalkınmasının kız çocuklarının okula kazandırılmasıyla mümkün olacağını belirterek, yaklaşık 9 ay gibi kısa bir sürede “Baba Beni Okula Gönder” seferberliğiyle hedeflenen 17 yurdun tamamının üstlenildiğini ve şu ana kadar da 3.700 kız çocuğuna burs sağlandığını söyledi. “Baba Beni Okula Gönder”in AB İlerleme Raporu’na girdiğini de kaydeden Mergen, Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda en önemli konulardan birinin kızların üretime katılımı olduğunu anlattı. Tokat Niksar’da eski Tekel binalarının yenilenmesiyle oluşturulan Hıfzı Oğuz Bekata Kız Öğrenci Yurdu, 100 öğrenci kapasiteli. Yurtta, bilgisayar ve çalışma odalarıyla, yemekhane ve çamaşırhane bulunuyor. Metro Grup yurdun tefrişinin bir bölümünü sağlarken, Milliyet de yurdun kütüphanesini donatıp kız öğrencilere giyecek yardımında bulundu. Toplam 280 bin TL’ye mal olan yurda şu anda 80 öğrenci yerleştirildi.

Bulanık’ın Muş yolu üzerinde yapılan üç katlı ve 100 yatak kapasiteli modern kız yurdunun temeli Ağustos 2005’te atılmıştı. Yapımını Türk Telekom Genel Müdürlüğü’nün üstlendiği Türk Telekom Bulanık Kız Yurdu 450 bin TL’ye tamamlandı. İçinde çamaşırhane, oyun salonu, TV odası, yemekhane, bilgisayar odası ve etüt sınıflarının yer aldığı yurdun açılış kurdelesini Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Vali İbrahim Özçimen, Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan’la birlikte kesti. Türk Telekom Genel Müdürü Paul Doany de, eğitime desteklerinin devam edeceğini söyledi. Konuşmasında öğrencilere seslenen Doany, “Sizler geleceğin öğretmenleri, mühendisleri olacaksınız. O zaman biz size yardım etmiş olmanın gururunu yaşayacağız.” dedi.

Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer’in anne ve babası adına 500 bin TL harcayarak yaptırdığı ve açılışına eşi Mine Üçer’le birlikte katıldığı Bahriye ve Hadi Üçer Kız Öğrenci Yurdu hizmete girdi. Doğan Gazetecilik ve Milliyet İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Milliyet Yayın Danışmanı Nurcan Akad, İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen ile kampanyanın Proje Koordinatörü Nilgün Yorgancılar’ın ev sahipliği yaptığı törene, Adalet Bakanı Çiçek, Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkanı Celal Altınkaynak, Vali Saim Saffet Karahisarlı, Belediye Başkanı Nurettin Aras, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, İl Jandarma Komutanı Albay Osman Nuri Erkan, Emniyet Müdürü Yusuf Çalkavur, Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. yöneticilerinden Sema Gülez, Bertan Söğüt, Feza Kıray, Mesut Küle, Pınar Dağdeviren, Ceyda Taşdelen ile çok sayıda davetli ve öğrenci katıldı. Üçer, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Burada barınacak çocuklarımız, özellikle kızlarımız canımız ciğerimiz. Onların okuması, eğitim alması, meslek sahibi olması ülke için değeri çok büyük kazanımlardır. Allah bize böyle bir fırsat verdi. Bu imkânı bu güzel maksat için kullanabildik, bundan dolayı çok mutluyum.” dedi. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek konuşmasında eğitime verilen desteğin önemine değindi ve “Paranın en iyi harcanacağı alan eğitim alanıdır. Öncelikle bu yurtta yetişen çocuklarımız, Üçer ailesini hep hayırla yâd edeceklerdir. Bundan dolayı kendilerini tebrik ediyorum. Bir ülkenin en öncelikli meselesi bana göre eğitimdir. Aklımıza hangi sorun, problem geliyorsa bundan kesin olarak emin olasınız ki, temelinde yeteri kadar eğitim alamayışımız yatıyordur.” dedi.

Gama Holding Yönetim Kurulu Başkanı Erol Üçer’in Sarıkamış Muharebesi’nde 87. Alay Komutanı iken şehit düşen dedesi Ali Lütfullah adına 500 bin TL harcayarak yaptırdığı 100 öğrenci kapasiteli yurdun açılış töreninde ev sahipliğini Doğan Gazetecilik ve Milliyet İcra Kurulu Başkanı Hanzade Doğan, Milliyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Milliyet İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, Milliyet Yayın Danışmanı Nurcan Akad ve Proje Koordinatörü Nilgün Yorgancılar yaptı. Açılışa Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AKP Ağrı Milletvekili Naci Arslan, Vali Halil İbrahim Akpınar, Doğubayazıt Kaymakamı Cemalettin Demircioğlu, Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay, açılışı yapılan Ali Lütfullah Kız Öğrenci Yurdu’nun yanı sıra 12 yurdun daha sosyal odalarının donanımını üstlenen Kamil Koç Otobüsleri A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri ile vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Türkiye’nin dört bir yanında yurtlar inşa edilerek ülke çapında kız çocuklarına ulaşılması amaç ediniliyor.

BBOG seferberliği kapsamında açılan yurtlara Denizli’nin Tavas ilçesine bağlı Kızılcabölük beldesindeki 100 yataklı kız yurdu eklendi. Yurdu, işadamı Mehmet Yalçın Egemen babası adına yaptırdı. 700 bin TL’ye mal olan yurdun açılışına AKP Denizli milletvekilleri Mehmet Salih Erdoğan ve Mehmet Yüksektepe de katıldı.

Aydın Doğan Vakfı tarafından yaptırılan “Erzurum Nene Hatun Kız Lisesi Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu” hizmete girdi. Tarihi binanın üst katındaki yatakhanelerine veda ederek lisenin bahçesindeki modern binaya yerleşen 120 kız öğrenci, yurtta değil de daha çok filmlerde gördükleri lüks otellerin birinde kalma hissi içinde olduklarını söyledi. Yurt ile Erzurum’daki kızların çok önemli bir sorununun giderildiğini vurgulayan Nene Hatun Kız Lisesi Müdürü Cevat Topu, yurtta Doğu Anadolu Bölgesi’nin çeşitli ilçe ve köylerinden gelen kız öğrencilerin barınmaya başladığını söyledi. Topu, “Çocuklarını okula göndermekte tereddüt eden aileler, Aydın Doğan Kız Yurdu’nu gezip görünce bu fikirlerinden hemen vazgeçiyor. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında bu yurtta tam 210 öğrenci barınacak.” diye konuştu. Yurt 4 katlı ve 2.250 metrekare kapalı alanı bulunuyor. Doğalgazla ısıtılan binanın dış cephesi mantolama sistemi ile izole edildi. Tüm dış pencereler ısı köprülü ısıcam olarak yapıldı. Yurt binasında yatak odalarının dışında revir, yemek salonu, etüt salonları, TV salonu, internet, hobi ve çamaşır odaları bulunuyor. Yurt binası, betonarme karkas olup, birinci derece deprem kuşağında yapılacak binalar için hazırlanan yapı yönetmenliğine uygun olarak inşa edildi.

Hayırsever Faysal Aslan’ın bağışladığı arsaya Mehmet-Ergün Öner tarafından yaptırılan yurt, 1 milyon 200 bin TL’ye tamamlandı. Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Milliyet yazarlarından Nail Güreli, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan’ın da hazır bulunduğu törende konuşan Vali Kılıçlar, eğitimin kendileri için milli dava olduğunu kaydetti.

ABD’de yaşayan Binal çiftinin 450 bin TL’ye yaptırdığı 100 öğrenci kapasiteli Atatürk Anadolu Meslek ve Kız Meslek Lisesi Yadigar- Mehmet Binal Öğrenci Yurdu’nun açılış törenine Vali Mehmet Ufuk Erden, Belediye Başkanı AKP’li Naif Alibeyoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Süleyman Bağrıyanık, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven, ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan, Yadigar ve Mehmet Binal çifti, Milli Eğitim Müdürü Cevdet Aydın, Milliyet yazarı Serpil Yılmaz, Milliyet Gazetesi İş Geliştirme Projeler Müdürü ve BBOG Koordinatörü Nilgün Yorgancılar Erekli ile öğrenciler katıldı. Öğrenciler adına konuşan Kız Meslek Lisesi öğrencisi Dilşad Uygur, “Bugün en uzak köyümüzde okuma yazma aşkıyla yanıp kavrulan birçok arkadaşımızın yüzünde güller açtı.” dedi. Hayırsever Binal ise şunları söyledi: “Hepimizin coşkulu bir umut içinde sizden bekledikleri var. Kalbinizdeki öğrenme heyecanını kullanarak, bilgi çağının yaygın araçlarından istifade ederek kendinize ve çevrenize faydalı birer insan olarak yetişmenizi bekliyoruz. Meclis’te bir avuç kadın var. İnşallah okuyan bu kızlar da Kars’ı temsilen oraya gidebilecektir.”

Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, ağabeyinin adını verdiği Kelkit Hacı Hüsrev Doğan Kız Öğrenci Yurdu’nun açılışında, “Ağabeyimin bugünü görmesini çok arzu ederdim.” dedi. Açılış törenine katılan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, “En çağdaş toplum, insanlarının yüzde yüzü eğitim görmüş toplumdur. Bu hedefe ulaşmak için çalışıyoruz. Ülkenin en temel problemi eğitimdir. Makas açık, delik büyük, yama küçük. Kapatmak zor olduğu için, Sayın Aydın Doğan gibi insanlar eğitime destek veriyor. Bu katkılar her türlü takdirin üzerindedir.” dedi. Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, iki yıl önce Türkiye’de bir seferberlik başlattıklarını belirterek şunları kaydetti: “Bu, Türkiye’nin çağdaşlaşma seferberliğiydi bizim için. Çağdaş toplum olmanın önünde iki temel engel vardır. Biri toplumdaki eğitim düzeyinin düşük olması, diğeri de cinsiyet ayrımı. Biz kız çocuklarının eğitimine ve meslek sahibi olmalarına çok önem veriyoruz. Türkiye bunu başardığı takdirde hedeflediği çağdaşlık seviyesine ulaşacaktır. Okumayan tek kız çocuğumuz kalmayana kadar bunun peşini bırakmayacağız.” Törene Cemil Çiçek, Aydın Doğan, Hanzade Doğan Boyner, eşi Osman Boyner ve Vali Enver Salihoğlu’nun yanı sıra, AKP Gümüşhane milletvekilleri Yahya Doğan ve Kemalettin Aydın, AKP Bayburt Milletvekili Ülkü Güney, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Doğan Holding CEO’su Nebil İlseven, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, CNN Türk İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Taha Akyol, Milliyet Gazetesi yazarı Abbas Güçlü, Kelkit Kaymakamı Ayhan Işık, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Kampanya Genel Koordinatörü Nilgün Yorgancılar Erekli, Aydın Doğan Vakfı İdari Koordinatörü Gündüz Alpman katıldı.

Aydın Doğan, Baba Beni Okula Gönder kampanyasına verdiği destekle eğitimin önemini her fırsatta vurguluyor.

Köse Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan ve beraberindekilerin katıldığı törenle açıldı. Törende konuşan Çiçek, Doğan’ın iyi bir Gümüşhaneli olduğunu belirterek, “Eski bir söz vardır, ‘İnsan odur ki, koymalı dünyada eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser. Aydın Doğan’ın başka işadamlarına da örnek olmasını, Aydın Doğan’ların çoğalmasını diliyorum. Nüfusun büyük bölümünün 20 yaşın altında olduğu bir ülkede, bu büyük bir servettir. Eğer bu nüfusu iyi yetiştirirsek büyük bir gücümüz olur.” dedi. Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan, eğitim ve öğretime katkı yapmak için proje araştırması aşamasında kız öğrencilerin erkeklere oranla okula gitmekte çok daha fazla zorluk çektiğini gördüklerini ve eğitime yatırımlarını bu kanala kaydırdıklarını belirtti. Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner de şunları söyledi: “Hepimizin tek dileği daha iyi bir hayat tarzı elde etmek. Sağlıkta, hukukta ve daha birçok alanda, daha iyi hizmet almak istiyoruz. Bunun tek yolu da gençleri daha iyi eğitmekten geçiyor. Refahın önündeki tek engelin eğitimsiz toplum olduğuna inanıyorum. Kız çocuklarına, bugüne kadar okula gönderme ve eğitim yönünden haksızlık yapıldığı için, biz de projelerimizde kız öğrencilere öncelik tanıdık.”

Gümüşhane’nin Kürtün ilçesinde yaptırılan Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu törenle açıldı. Törene, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Kürtün Kaymakamı Ozan Gazel, Kürtün Belediye Başkanı Aslan Kılıç, Gümüşhane Milli Eğitim Müdürü Halit Yüce, Aydın Doğan Vakfı Yürütme Kurulu Başkanı Candan Fetvacı, Aydın Doğan Vakfı Eğitim Koordinatörü Gündüz Alpman, Kampanya Genel Koordinatörü Nilgün Yorgancılar Erekli katıldı. “Aydın Doğan Vakfı, demokrasinin vazgeçilmez bir yönetim şekli olduğuna, güçlü ve çağdaş toplumun, evrensel değerlere saygılı, sosyal ve ekonomik sorunların çözümüne katkıda bulunacak çağdaş nesiller yetişmesi ile mümkün olduğuna inanır ve bu yönde çalışır.” diyen Fetvacı, şöyle devam etti: “Kız öğrencilerimizin, kendilerine verilen bu imkânları en iyi şekilde kullanacağına ve eğitimlerini tamamlayarak başarı öyküleri yaratacaklarına inanıyoruz. Atatürk, kadınlara çağdaş bir dünyada, özgürce yaşama ve çalışma, seçme ve seçilme haklarının hepsini verdi. Türk kadınları da inanıyorum ki, bu olanakları kullanmaya devam ederek çağdaş dünya liderleri içinde yerini koruyacaktır.” 100 öğrenci kapasiteli Kürtün Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu’nda bilgisayar odası, kütüphane, yemekhane, etüt salonları ve plazma TV’ler bulunuyor.

Hayırsever Dr. Şefika Yıldız’ın katkılarıyla Yalova’nın Çiftlikköy ilçesinde yaptırılan kız öğrenci yurdu törenle açıldı. Çiftlikköy Atatürk Anadolu Lisesi Çağdaş Yaşam Dr. Muhtar Yıldız Kız Yurdu’nun kurdelesini Yalova Valisi Yusuf Erbay, Milliyet Gazetesi yazarı Doğan Heper, ÇYDD Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan, Çiftlikköy Belediye Başkanı Metin Dağ ile İl Milli Eğitim Müdürü Şevki Genç birlikte kesti. Duygusal bir konuşma yapan Dr. Şefika Yıldız ise, kendisine verilen plaketi alırken gözyaşlarını tutamadı. Yıldız, babasının kendisini Kuran kursuna yollamak ve evlendirmek istediğini, amcası Muhtar Yıldız’ın buna engel olduğunu dile getirerek şunları söyledi: “Hislerimi anlatmam çok zor. Ben ve benim gibi düşünenlerin çalışmaları, sevgili kızlarımızın töre baskısıyla acı çekmemeleri içindir. Bu memleket sizin gibi kızlara emanettir.” dedi.

“Baba Beni Okula Gönder” kampanyası kapsamında işadamı Ethem Sancak tarafından Van’ın Bahçesaray ilçesinde yaptırılan İsmail Sancak Pansiyonlu Kız Yurdu’nun açılışına Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Hanzade Doğan Boyner, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hedef Allience Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak, eşi Nurten Sancak ile Milliyet yazarları Güngör Uras ve Can Dündar ile Vali Özdemir Çakacak katıldılar. Konukları Bahçesaray’da AKP Van Milletvekili Gülşen Orhan, Kaymakam Şaban Erdoğan ve Belediye Başkanı Naci Orhan karşıladı. Seferberlik kapsamında kız yurtlarında okuyan öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal gereksinimleri ön planda tutuluyor.

Nüfus genç ve kalabalık

Törende konuşan Çelik, son 5 yıldır bütçeden en büyük payın eğitime ayrıldığını, ancak nüfusun genç ve kalabalık olduğu için yapılan işlerin batı düzeyinde olmadığını söyledi ve özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarını seferberliğe davet etti. Doğan Gazetecilik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hanzade Doğan Boyner, konuşmasında geri kalmış ülkelerin iki ortak unsuru bulunduğunu belirtti: “Cinsiyet ayrımı ve eğitimde geri kalmışlıktır. Bu iki sorunu gideremeyen ülkeler, refah seviyesini yükseltmede başarılı olamaz.”

Tekirdağ’ın Şarköy ilçesine işadamı Muzaffer Öztürk tarafından yaptırılan yurtta toplam 120 kız öğrenci barınacak. Camikebir Mahallesi Tavşanlı mevkiindeki Şarköy Anadolu Lisesi’nin de yer aldığı alana 600 bin TL’ye Aydın İnşaat firmasına yaptırılan Çağdaş Yaşam Muzaffer Öztürk Kız Öğrenci Yurdu’nun açılış törenine, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan, Şarköy Kaymakamı Mümin Heybet, Milliyet Gazetesi yazarı Doğan Heper, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Prof. Dr. Türkân Saylan ve çok sayıda öğrenci katıldı. Hayırsever işadamı Öztürk, öğrencilere şunları söyledi: “Sevgili kızlarım, ben 76 yaşındayım. Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde doğdum. Hayatım boyunca hep çok çalıştım. Demir dökme yaptım, demirin sıcaklığında alın teri döktüm. Yaşlılığımda da kazandıklarımla bu ülkenin çocuklarına eğitim yuvası yaptırmak istedim. Hayatım boyunca Atatürk’ün açtığı aydınlık yoldan hiç ayrılmadım. Sizler de hiç ayrılmayın. Çok çalışın, büyük olun. Türkiye sizlerle yücelsin.”

180 yatak kapasiteli Beylikdüzü Vali Muammer Güler Öğrenci Yurdu’nun açılış törenine Büyükçekmece Kaymakamı İsmail Gündüz, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer, Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Başkanı Faik Açıkalın ile çeşitli siyasi partilerin yöneticileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Beylikdüzü Belediye Başkanı Vehbi Orakçı, “Eğer bugün Beylikdüzü’nde onlarca proje hayata geçiyorsa, bunların özünde ‘güven’ kavramı var. Üzerinde bulunduğumuz belediyemize ait bu arsayı eğer yan taraftaki bloklar gibi ekonomik değeri ile ölçüp rant maksatlı kullansaydık, bu arsanın belediyemize katkısı yaklaşık 30 milyon dolar olabilirdi. Ama biz, tek kalemde ve çekinmeden 30 milyon doların üzerine çarpıyı koyduk. Yerine Anadolu Öğretmen Lisemizi, spor salonumuzu, Milliyet ile beraber inşa ettiğimiz öğrenci yurdumuzu ve ilköğretim okulumuzu yaptık. Bu dört eğitim kurumunda geleceğimizin teminatı olan çocuklarımız ve gençlerimiz şu anda eğitim görüyorlar. Bu da bizim için onur ve gurur vesilesi.” dedi. 2.160 m2’lik inşaat alanına sahip 4 katlı yurtta, yatakhane bölümünün yanı sıra yemekhane ve bir de etüt merkezi bulunuyor. Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin ise seferberliğin ardındaki görüşü şöyle özetledi: “Kadınlarımızın akıl olarak, zekâ olarak erkeklerden hiçbir eksiklikleri yok, fazlası var. Eğer ülkemizi ileriye götürmek istiyorsak, kadınlarımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bunun yolu da eğitimden, okullardan ve işte bunun gibi kız yurtlarından geçiyor. İşte bu anlayışla bugün bu kız yurdunu açıyoruz. Bu yurt bizim Türkiye’ye olan sevgimizin, güvenimizin bir ifadesidir.”

2008 Eylül ayında açılan kız öğrenci yurdu 100 öğrenci kapasiteli... Zemin ve iki kattan oluşan kız öğrenci yurdu binasında etüt salonları, kütüphane, bilgisayar odası, yemekhane bulunuyor. Eğitim öğretim döneminin başlamasıyla öğrencilerin barınmaya başladığı yurt, civar köylerden gelen ve okumak isteyen kız öğrencilerin önemli bir ihtiyacını giderdi. Şiran Aydın Doğan Kız Öğrenci Yurdu, Gümüşhane ilinde Aydın Doğan Vakfı tarafından yaptırılan dördüncü kız öğrenci yurdu oldu.

Hayırsever Ceyda Aydede’nin katkılarıyla, “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası çerçevesinde Bartın’da yaptırılan Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu açıldı. Açılış törenine TBMM Başkanı Köksal Toptan’ın yanı sıra Bartın Valisi İsa Küçük, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Milliyet Ankara Temsilcisi Fikret Bila, Milliyet yazarı Nail Güreli, Kampanya sorumlusu Cahit Tekindor, Ceyda Aydede, öğrenciler ve öğretmenler katıldı. Konuşmasında terörle mücadelenin değişik boyutları olduğunu, bunlardan birinin de eğitim olduğunu dile getiren Toptan, kız öğrenci yurdunu bu nedenle çok önemsediğini kaydederek şöyle konuştu: “Nedret Keten Kız Öğrenci Yurdu’nun yapımında ortaya çıkan fotoğrafın çok iyi okunması ve gurur duyulması gerekir. Bir tarafta, Bartın’da kırsal kesimde açtığımız ilköğretim okullarında ilköğretimi bitiren ve onunla yetinmeyen, ortaöğretime gitmek isteyen, fakat barınabileceği yer olmadığı için bundan yoksun olan kız çocuklarımız var. Öbür tarafta, İzmir’de ömrünü eğitime veren, belki de ömründe Bartın’ı hiç görmemiş bir muhterem insan, merhum Nedret Keten Hanımefendi var. İmkânlarıyla biriktirdiklerini bir kenara koymuş ve muhterem Ceyda Aydede Hanımefendi’ye vasiyet etmiş. Diğer tarafta, çok alışık olmadığımız, bir medya grubunun sosyal sorumluluğunu öne çıkarması var. Bu fotoğrafın önünde saygıyla eğiliyorum.” Aydede’nin 1,5 yıl önce ölen teyzesi Keten anısına 300 bin TL bağışladığı 2 katlı ve 200 öğrenci kapasiteli yurt 1,3 milyon TL’ye mal oldu.

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesindeki yurdun açılış törenine Kahramanmaraş Valisi Niyazi Tanılır, ÇYDD temsilcisi Gülser Alpaslan, hayırsever Kadir Akkaya, Andırın Kaymakamı Kürşad Özdemir, Kahramanmaraş Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül, daire amirleri, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldı. Kahramanmaraş’ın ilçelerinde kız öğrenci yurdu sıkıntısı olduğunu belirten Vali Tanılır şunları söyledi: “Bu yatırımda emeği geçenleri kutluyorum. Yurt için imkân sağlayan ve açılış için gelen Kadir Akkaya ile saygıdeğer eşine teşekkür ediyor, yurda ismi verilen annesi Mirad Akkaya hanımefendiyi rahmetle anıyorum.” 2002’de Kaymakamlığın yapımını başlattığı yurdun 2007’de kaba inşaatı bitirildi. Kadir Akkaya’nın 520 bin TL’lik desteği ve yerel katkılarla beş katlı binanın donanımı ve çevre düzenlemesi yapıldı. Binanın ilk iki katı öğretmenevi, 3. katı öğrenci yemekhanesi, 4 ve 5. katlar da yatakhane olarak düzenlendi.Kamu ile sivil toplum kuruluşları arasında oluşan sinerji, proje hedeflerinin gerçekleşmesinde önemli bir rol oynuyor.

İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) 1955 yılı mezunlarının katkılarıyla yaptırılan 60 öğrenci kapasiteli yurt Kahramanmaraş’ın Çağlayancerit ilçesinde açıldı. Açılış törenine Vali M. Niyazi Tanılır, İl Emniyet Müdürü Necdet Çelikbilek, İl Milli Eğitim Müdürü Sebahattin Akgül’ün yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Çağlayancerit Çok Programlı Lisesi’nin yan tarafında bulunan atıl vaziyetteki atölye binasının revizyondan geçirilmesiyle oluşturulan Çağdaş Yaşam İTÜ İnşaat 55’liler Kız Öğrenci Yurdu’nun açılış konuşmasını yapan Kaymakam Hakan Özarslan, ilçede iki ortaöğretim kurumunun bulunduğunu belirterek, yurdun yapımında emeği geçenlere teşekkür etti.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ile Kars Valiliği İl Özel İdaresi’nin ortaklaşa yaptıkları kız yurdunun açılışı için(4 MAYIS 2009) Kars’ta bulunan Genel Başkan Prof. Dr. Aysel Çelikel, “Birinci anahtar kelimemiz Atatürk ve devrimleridir. İkincisi demokrasidir. Üçüncüsü de eğitimdir. Bu üç anahtar kelime çağdaş yaşamın felsefesini çok iyi açıklıyor diye düşünüyorum. Bu vesileyle Genel Başkanımız ve bu yurdun yapılmasının başlangıç döneminde Genel Başkan olan ve 20 yıl bu Genel Başkanlık görevini yürütmüş olan sevgili yol arkadaşımız Prof. Dr. Türkan Saylan’ı da anmadan geçemiyorum.” dedi. Konuşmaların ardından Çağdaş Yaşam Dr. Muhtar Yıldız ve Dr. Şefika Yıldız Onar Kız Yurdu’nun açılışı Vali Ahmet Kara, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Aysel Çelikel, Dr. Şefika Yıldız Onar ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abamüslüm Güven tarafından yapıldı.

Yurdun açılış törenine, Ardanuç Belediye Başkanı Yıldırım Demir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Azim Önal, Ardanuç Çok Programlı Lisesi Müdürü Yücel Bayrak ve Müdür Yardımcısı Yücel Şimşek Çelik ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Yurt binasını yaptıran Zeynep Sohtorik, açılış töreninde yaptığı konuşmada, eğitime büyük önem verdiklerini, bu nedenle de babasından kalma bir araziyi satarak, yurdu inşa ettirdiklerini söyledi.

44 kız öğrencinin barındığı Fethiye’nin Üzümlü beldesindeki Çağdaş Yaşam Öğretmen Demir Ferit Saydam Kız Öğrenci Yurdu, sekiz ayda tamamlandı. Yerini merhum emekli öğretmen Demir Ferit Saydam adına oğlu Turgut Saydam’ın bağışladığı Çağdaş Yaşam Kız Öğrenci Yurdu’nun açılışına Fethiye Garnizon Komutanı Jandarma Binbaşı Halil Özçelik, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı, Üzümlü Belediye Başkanı Önder Genç, Çiftlik Belediye Başkanı Halil Doğan, Seki Belediye Başkanı Veli Yıldız, Muğla eski milletvekili Sami Gökmen, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı ve Bölge Sorumlusu Nihal Kızıl, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Gültekin, ÇYDD Fethiye Şube Başkanı Saliha Cesur ve çok sayıda davetli katıldı.

Erzurum’da yaptırılan Üçer Kız Öğrenci Yurdu’nu Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu açtı. Kız çocuklarının okullaşmasında sevindirici gelişmeler sağlandığını bildiren Bakan Çubukcu, erkek çocukların okullaşmasıyla aradaki farkın %1’ler düzeyine indiğini söyledi. Çubukcu, “Kız çocuklarının önündeki en önemli engel olumsuz toplumsal gelenekler ve değer yargılarıydı. Bunu kırmak için en önemli kampanya ‘Baba beni okula gönder’ kampanyası oldu. Bu kampanya için Milliyet Gazetesi’ne teşekkür ediyorum. Kız çocuklarının okullaşması önündeki sorun zincirinin nerede kırılması noktasında önemli işaret oldu. Bu sloganı çok önemsiyorum.” dedi. Kız çocuklarının okullaşmasında yurt ve burs konusunun da önemli engel olduğunu belirlediklerini kaydeden Bakan Çubukcu, düzenlenen kampanyalarla yurt sorunun çözüldüğünü anlattı. Konuşmasında kız çocuklarına seslenen Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner, “Lütfen hayallerinizin peşini bırakmayın. Yapamazsınız dediklerinde bunu duymayın. Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukcu’yu örnek alın. Bakanı görüp istediğiniz her şeyi yapabileceğinizi görebilirsiniz. Biliyorum imkanlarınız kısıtlı ama bu imkanlarla da çalıştıkça, azmettikçe başaracağınızdan kuşkum yok. Yurtta kalan öğrenciler doktor, mühendis, iş kadınları ve öğretmenler olarak faydalı insanlar olacaklar.” diye konuştu. Eşiyle beraber yıllardan beri kız çocuklarının eğitimlerini sürdürecekleri mekanları yapabilmek için uğraştıklarını açıklayan işadamı Erol Üçer, yapılan çalışmaları gördükçe mutlu olduğunu söyledi. Dedesinin Sarıkamış’ta şehit olduğunu, babasının Erzurum’da askerlik yaptığını ve Kars’ta valilik görevinde bulunduğunu belirten Üçer, aile ocağı saydığı bu bölgeye yurt yaptırdıkları için mutlu olduklarını belirtti.

Baba Beni Okula Gönder eğitim seferberliği çerçevesinde 23 Mart 2010 tarihinde düzenlenen müzayedede toplanan bağışlarla Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi, Trabzon ve Konya’nın Ereğli İlçesi’nde 100’er öğrenci kapasiteli kız öğrenci yurtları yaptırıldı. Anadolu Lisesi’nde okuyan ve çevre köylerden gelen 76 kız öğrencinin barındığı Ereğli Baba Beni Okula Gönder Kız Öğrenci Yurdu’nun açılış töreninde konuşan Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Başkanı Hanzade Doğan Boyner şunları söyledi: “Bundan önceki yurtlarımız bir bağışçının desteği ile yapılırken bu sefer çok değerli ressamlarımız büyük fedakârlık yaptılar. Bize resimlerini bağışladılar. Sayın hocam Hüsamettin Koçan başka sanatçılara resim eğitimleri vererek onların resim üretmelerini sağladı. İş dünyası da destek oldu ve biz bir gecede 3 tane yurt için gerekli fonu topladık. Bu yurdun ilkini de bugün Ereğli’de açıyoruz. Ümit ediyorum bundan sonra okuyamayan kız çocuğumuz kalmayana kadar biz destekçilerimizle beraber bu yolda yürüyüp daha başka yurtlar da açacağız.” Bağışçılar adına konuşan Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, kendinden iki yaş küçük olan kız kardeşinin de okumadığını anlattı. Eğitimin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Koçan, yurtta kalan öğrencilere şunları söyledi: “Ben bir köy çocuğuyum. Sizin olağanüstü şansınız var. Gelecek için büyük hayaller kurun. Hayallerinizi geniş tutun ki adım atabilecek kapasitenizi geliştirin. Bu ülke, çaba gösterene imkan sunulan bir ülke. Eğer çabalarınız varsa önünüz açıktır demektir. Umarım bu yurtlar çoğalacak ve Türkiye’de okuyamayan kız kalmayacak. ’Baba Beni Okula Gönder’ sloganı, ’Ülkem beni okula gönder’ sloganına dönüşecek.” Baba Beni Okula Gönder Seferberliği dahilinde yaptırılan okul ve yurtlarla Türkiye’nin farklı illerindeki kız öğrencilerin eğitimde fırsat eşitliğine kavuşması hedefleniyor.

Baba Beni Okula Gönder seferberliği çerçevesinde düzenlenen müzayedede elde edilen gelirle yapılan, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesindeki yurdun açılışıyla seferberlik kapsamında yaptırılan kız yurtlarının sayısı 32’ye çıktı. Ahmedi Hani Anadolu Lisesi’nde okuyan 100 öğrencinin barınacağı kız yurdunun açılış töreninde Doğan Gazetecilik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Hande Sabuncuoğlu, Doğan Gazetecilik Projeler Müdürü Nilgün Yorgancılar Erekli, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Lale Pilatin, Doğubayazıt Milli Eğitim Müdürü İshak Aslan hazır bulundu. Van depreminde evleri yıkıldıktan sonra, eğitimini tamamlamak için ailesinden ayrılarak Doğubayazıt’a gelen 18 yaşındaki Sibel Yardımcı, yurdu yaptıranlara minnettar olduklarını söyledi. ‘Baba Beni Okula Gönder’ seferberliği kapsamında düzenlenen resim, şiir, kompozisyon yarışmasında ‘Yurtta Yaşam’ konulu yazısı ile Türkiye birincisi olan Yardımcı: “Ailem Erciş’te çadırda yaşıyor. Sizlerin sayesinde Van’dan buraya geldim. Yurt kendi evim gibi, hiç yabancılık çekmiyorum. Bu yurtlar olmazsa kızların çoğu okula gönderilmez. Sizlerin sayesinde okuyoruz. Üniversite hayallerimiz var. Ben Hukuk okumak istiyorum.” dedi. Doğubayazıt Ali Lütfullah Kız Öğrenci Yurdu’nun yanına işadamı Sadettin Saran tarafından yaptırılan spor salonunu da spordan sorumlu Devlet Bakanı Faruk Özak açtı. Saran, “Hep büyük düşünün. Buradan şampiyonlar çıkmasını istiyorum.” dedi.

Nevşehirli işadamı İsmet Aktekin, Nevşehir’in Kozaklı ilçesinde kız öğrenci yurdu yaptırdı ve Nar beldesinde bulunan bir ortaokulu ise restore ettirdi. Kozaklı’da yaptırdığı 112 öğrenci kapasiteli yurt binasına anne ve babası Hanife- Tevfik Aktekin’in, restorasyonunu üstelendiği ortaokula ise ağabeyi Fikret Aktekin’in ismini verdi. BBOG seferberliği kapsamında açılan yurdun açılış törenine Nevşehir Valisi Mehmet Ceylan, Garnizon Komutanı Jan. Kıdemli Albay Dursun Ertuğrul, İl Emniyet Müdürü Mehmet Yüksel, hayırsever İsmet Aktekin, Doğan Gazetecilik Yönetim Kurulu Üyesi Tijen Mergen, Doğan Gazetecilik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Hande Sabuncuoğlu, Doğan Gazetecilik Baba Beni Okula Gönder projesi müdürü Nilgün Yorgancılar Erekli, BBOG Proje Danışmanı Nurdan Şahin, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve velileri katıldı. Törende konuşan İsmet Aktekin, “Evlerdeki öğretmenler annelerimizdir. Ülkemizin en önemli sorunlarından olan eğitim sorunu özverili, kendini yetiştirmiş, bilinçli annelerin çocuklarına vereceği ilk eğitimle aşılacağına inanıyorum.” dedi. Doğan Gazetecilik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Hande Sabuncuoğlu ise şunları söyledi: “İlköğretimde kız erkek farkı kalmadı. Yüzde yüze yakın bir orana geldik. Bunun diğer orta ve lise seviyesinde de gerçekleşmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Doğan Grubu olarak 2005 yılında Baba Beni Okula Gönder seferberliğini başlatmamızın amacı buydu. Pozitif ayrımcılık yaparak kız öğrencilerin okuma önündeki engellerini kaldırmalarına destek verebilmek amacındaydık. Bugüne kadar 10 binden fazla kız öğrencinin 8 yıllık öğrenimine devam etmesini sağlayabildik. İlkokullar ve yurtlar yaptık. Bunları değerli bağışçılarımızla yapıyoruz. İsmet Aktekin’de bunlardan biridir. Yolumuz kesişti ve 33. kız yurdumuzu birlikte açma şerefine nail olduk. Grup olarak kadınların ve genç kızların gücüne çok inanıyoruz. Buradaki öğrencilerde üniversite kazanmada %55’lik bir başarı var. Bu son yıllarda Anadolu’da duyduğum çok iyi bir rakam.”

Baba Beni Okula Gönder kapsamında yaptırılan kız öğrenci yurtları, eğitimine devam ederken barınma sorunu yaşayan kızlara umut oluyor.


OKUL AÇILIŞLARI

Baba Beni Okula Gönder Seferberliği ile açılan okullar sayesinde kız çocuklarının eğitim seviyeleri ve paralelinde özgüvenlerinin artması sağlanıyor.


Baba Beni Okula Gönder seferberliği çerçevesinde, Büyükçekmece’de Çağdaş Yaşam Profesör Ahmet Merdivenci İlköğretim Okulu törenle açıldı. Törene, İstanbul Vali Yardımcısı Ali Sözen, Milli Eğitim Müdürü Ata Özer ile Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Başkanı Prof. Dr. Türkan Saylan katıldı. Sözen, AB’ye girmenin ve Avrupa ülkeleriyle yarışmanın bir yolunun da eğitimden geçtiğini belirterek, “Bu, sorgulayan, araştıran öğrencilerle olacak. Bunun için donanımlı okullara ve iyi öğretmenlere ihtiyaç var. Bu okulun geleceğin saygın ve başarılı bireyler yetiştireceğine inanıyorum.” dedi. Prof. Dr. Saylan da, derneklerinin Türkiye’nin her yerinde okullar açmak için çalıştığını belirterek, şöyle konuştu: “Gece gündüz bu vatana borcumuzu ödemek için çalışıyoruz. Eğitimi kendimize hedef seçtik. Eğitim sorununu çözemezsek hiçbir sorunu çözemeyiz, bunun farkındayız. Okulun bağışçısı Prof. Dr. Merdivenci geçen yıl temel atma törenine katılmıştı, çok gururluydu. Rahmetli oldu. Okul imece yoluyla tamamlandı. İnanıyorum ki bu okuldan yüzlerce çocuk ışıldayarak çıkacak. Ülke kalkınmasını da eğitimle sağlayacağız.”

İşadamı Emrullah Turanlı’nın, büyükbabası Hüseyin Nuri Turanlı adına seferberlik kapsamında yaptırdığı ilköğretim okulu Varto’da hizmete girdi. Okulun açılışında konuşan Milliyet Gazetesi İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, “Cumhuriyetin geleceği olan çocukların yetiştirilmesine destek veren tüm eğitim dostlarımıza teşekkür ediyoruz.” dedi. Varto Kültür Mahallesi’nde bulunan 16 derslikli ilköğretim okulunda 730 öğrenci öğrenim görecek, eski okul binası ise 200 kişilik yurt olarak düzenlendi. Vali İbrahim Özçimen, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Meriçli, İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, Varto Kaymakamı Mehmet Tanışır, veliler ve öğrenciler açılışta yer aldı. Törende konuşan ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Filiz Meriçli, ülkedeki en büyük sorunun eğitim olduğunu ve bu soruna çözüm üretmek için var güçleriyle çalıştıklarını belirterek şunları söyledi: “Türkiye’de okuma yazma bilmeyen 7,5 milyon kişi var. Bunun 6 milyonu kadın. Ama bu sayının artmaması için bütün kızlarımızın okula gitmesi ve yeni okumaz yazmazlar oluşturulmaması gerek. Bize bu konuda destek veren tüm eğitim dostlarımıza teşekkür ediyor ve kutluyoruz. Hepsinin bizim yüreğimizde çok özel bir yeri var.”

Baba Beni Okula Gönder seferberliğine katılan işadamı Nabi Cerit, 100 bin TL’ye iki okul yaptırdı. Cerit, “Eğitim şansı olmayan çocukların okulu oldu. Çok mutluyum.” dedi. Kıryaka ilçesinde “Türkan Akın Cerit”, Kaval ilçesinde “Nuri Cerit” ismi verilen köy okulları, daha önce merkez bölgedeki okullara gitmesi kötü hava şartları ve yol durumu nedeniyle mümkün olmayan çocuklara okul imkânı tanıdı. Okulların açılış törenine Cerit ve eşi Leyla Cerit’in yanı sıra Muş Valisi İbrahim Özçimen, Korkut Kaymakamı Sultan Doğru, Muş İl Milli Eğitim Müdürü İlhami Bayraktar, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, Doğan Gazetecilik Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Hande D. Sabuncuoğlu, BBOG Proje Koordinatörü Nilgün Yorgancılar ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Meriçli de katıldı. Çocukların okumasına yardımcı olmak istediklerini belirten Cerit, “Amacımız, ihtiyaç neredeyse oraya okul yaptırmaktı. Hayatımda ilk defa Muş’a gittim ve okul yaptırmak için ne kadar isabetli bir tercih olduğunu düşündüm.” diye konuştu. Ayakkabı Dünyası da Muş’a 50 çift bot göndererek kampanyaya destek oldu.

Baba Beni Okula Gönder seferberliği Mardin’in Çataltape köyüne de ulaştı. İşkadını Nesrin Ayata’nın yaptırdığı 8 derslikli okulu Bakan Mehdi Eker açtı. Okulda 170 öğrenci eğitim ve öğretim görecek. Çataltepe-Ayata ilköğretim Okulu’nun açılış törenine, Nesrin Ayata’nın yanı sıra, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Derik Kaymakamı Cemil Kılınç, Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin milletvekilleri, Doğan Gazetecilik İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen ve Milliyet Gazetesi Yayın Danışmanı Nurcan Akad katıldı.

Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşlarının Baba Beni Okula Gönder’e yaptığı bağışlarla Muş’un iki köyü okula kavuştu. Bağış paralarıyla Muş’un Malazgirt ilçesine bağlı Yeniköy’de 1 derslik ve 1 lojman, Bilala köyünde de 2 derslik ve 1 lojman yaptırıldı. Bu okulların yapılması konusunda geçen Mart ayında Muş Valiliği ile bir protokol imzalandı. Yapımı tamamlanan Avrupalı Türkler Bilala İlköğretim Okulu’nda eğitim başladı. 15 haneli, 120 nüfuslu Bilala köyündeki okulun yapımı için 195.314 TL harcandı. Avrupalı Türkler Bilala İlköğretim Okulu’na Bilalalı öğrencilerin yanı sıra Nimet mezrasındaki 13 öğrenci de kayıt yaptırdı. Böylece öğrenci sayısı 14’ü kız 42’ye çıktı. Dördüncü sınıf öğrencilerinden Diyar Yalçınkaya “Şimdi kendi köyümüzdeki okulumuzda eğitim görüyoruz. Daha önce YİBO’ya gidiyorduk. Artık ailemizi yanında kalıyoruz.” dedi. Birinci sınıfa 10 yaşında başlayan Dünya Yalçınkaya ise “Köyümüzde okul olmadığı için okula gidemedim. Okul yapılınca hemen okula yazıldım.” diye konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi mezunlarının, Baba Beni Okula Gönder çerçevesinde Ağrı’nın Oğlaklı köyünde yaptırdığı ve 2,5 ayda bitirilen Birinci Boğaziçi İlköğretim Okulu törenle açıldı. Doğan Yayıncılık İcra Kurulu Üyesi Tijen Mergen, Boğaziçi Üniversitesi’nden 110 arkadaşıyla yaptırdıkları Oğlaklı Köyü Birinci Boğaziçi İlköğretim Okulu’nun başlangıç olacağını söylerken “Okulu 2,5 ayda bitirdik. Biz bu köyle kardeş olduk.” dedi. Ağrı Valisi Mehmet Çetin de, ilkbaharda karların arasından çıkan kardelenler gibi bu okuldan çıkacak öğrencilerin ülkenin geleceği olacağını belirtti. Ağrı’ya 27 kilometre uzaklıktaki 600 nüfuslu köyde yapılan okulun açılış töreninde Oğlaklı Muhtarı Faruk Elmas da “Kutsal mekân” olarak nitelendirdiği okuldan dolayı teşekkür etti.